Mint ahogyan azt már korábban említettem igyekszem egészségesebb vonalra terelni az étkezésem, ennek kapcsán pedig rá kellett jöjjek milyen nagyon egysíkúan is étkezem. Alapvetően szénhidrát dús ételeket fogyasztok megspékelve olyan káros szenvedélyekkel, mint a csokoládé. Néhány nappal ezelőtt azonban Mesivel éppen bevásároltunk, amikor is megláttam a pulton az ananászt. Az ananászt, amivel már oly régóta szemeztem, de még sosem kóstoltam. Így hát gondoltam egyet és vettem belőle, tudtam, hogy rengeteg féle módon felhasználható, de az én agyacskámban már össze is állt a Tejszínes-ananászos csirke receptje, melyet most megosztok Veletek is.
Kezdjük az elején: mivel egész ananász vásároltam – nem a csomagolt kistestvérét – először is rá kellett jöjjek, hogy miként is fogom megpucolni és piciny szeletekre vágni. Nos, rájöttem, hogy én bizony sehogy, így egy erős férfikézre – pasi híján édesapámra – bíztam eme nemes feladatot, aki csuda szép kis apró szeletekre vágta új szerzeményemet. Viszont mielőtt valódi ebédet varázsoltunk volna belőle édesanyával – mert azért kaptam egy kis segítséget tőle, tekintve, hogy nem mozgok még túl rutinosan a konyhában – nem bírtam magammal és megkóstoltam. Mondanom sem kell mennyei volt: ha egész eddig ezt ettem volna csokoládé helyett, valószínűleg nem lennénk gondjaim a súlyommal, sem a cukrommal, sem pedig a koleszterinemmel. Arról nem is beszélve, hogy teli van C-vitaminnal. Sőt fogyókúrázók számára különösen javallt, hiszen magas rosttartalmának köszönhetően hamar telítettség érzetét kelti valamint a C-vitamin, az enzimek és a gyümölcssavak javítják a zsírégetést, ezzel pedig elősegítik a fogyást. Emellett a benne lévő béta-karotin, cink, magnézium és mangán karban tartja az immunrendszert illetve a B-vitaminnak köszönhetően a gyümölcs rendszeres fogyasztójának javul a közérzetek, kiegyensúlyozottnak érzi magát.
De ne is borzoljuk tovább a kedélyeket, íme, a recept:
Hozzávalók (kb. 3 adagra)
- 50 dkg csirkemell filé
- 1 db ananász (ez pótolható konzervvel is)
- 2 dl főzőtejszín
Elkészítés:
A csirkemell filét kis kockákra vágjuk, megmossuk majd pedig sóval, borssal ízesítjük. Az ananászt is megpucoljuk, illetve felkockázzuk. Ezt akár érdemes lehet már előző este megtenni, így nem kell a főzés előtt bíbelődni a pucolással. Mi is – azaz Apa – megpucoltuk előző este és éjjelre a hűtőbe tettük. Így másnap már főzésre készen várt bennünket.
Ezt követően az olajat felhevítjük, majd pedig beletesszük a serpenyőbe a csirkemell kockákat. Néhány perc alatt, egészen addig, míg ki nem fehéredik, megsütjük. Ha ezzel megvagyunk, hozzáadjuk a felkockázott ananászt és kb. 8-10 perc alatt összesütjük. A legvégén pedig hozzáadjuk a főzőtejszínt és néhány percig még hagyjuk összeérni a hozzávalókat. Ez érzésre kb 5-8 perc volt.
Végezetül pedig rizskörettel tálalható. Mi basmati rizzsel tálaltuk, mert egyrészt nagyon finom, másrészt percek alatt megvan a tasakos verzió. Ráadásul bármelyik boltban beszerezhető, csakúgy, mint az ananász. Persze nyilván bármilyen rizs, ami a kedvencetek megfelelő a célra, a lényeg, hogy a Tejszínes-ananászos csirke, hipp-hopp, a család kedvence lett és bár ez volt az első alkalom, hogy elkészítettük, de tutira nem az utolsó. Na, kedved kaptatok az elkészítéséhez? 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: